Świąteczne paszteciki

Krzysztof
17.12.2014 20:02
Świąteczne paszteciki

Przepis

Składniki:

CIASTO

- 300 g mąki pszennej

- 20 g świeżych drożdży

- 1 jajko

- 1 żółtko

- pół szklanki ciepłego mleka

- 1 łyżeczka cukru

- 3 łyżki oleju

FARSZ

- 500 g pieczarek

- 1/2 małej kapusty świeżej

- 1 cebula czerwona

- 1 jajko

- sól, pieprz

- białko do posmarowania pasztecików

- złoty sezam do posypania

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy na 10 minut. Następnie wlewamy do mąki, dodajemy olej, jajko i żółtko i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Pieczarki ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię razem z posiekaną cebulą, podsmażamy, dodajemy posiekaną drobno kapustę i dusimy do miekkości, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, następnie przyprawiamy i mocno odparowujemy. Studzimy i dodajemy jajko, mieszamy.

Na stolnicy wysypanej mąką przekładamy ciasto i wałkujemy na prostokątny placek, smarujemy farszem na całej powierzchni i zwijamy ciasno roladę, dzielimy na 14-16 kawałków. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy pozostałym białkiem, posypujemy siemieniem lnianym i robimy nacięcie nożem wzdłuż.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku - grzanie góra-dół przez 25 minut w temperaturze 190 stopni do zarumienienia. Studzimy na kratce.

Podajemy z barszczem, lub samodzielnie, świetnie zastępują pierogi na stole świątecznym. Można mrozić.

Smacznego :-)