Chleb gryczany na zakwasie z rodzynkami

Joanna
12.12.2014 13:23
Chleb gryczany na zakwasie z rodzynkami

Przepis

Składniki:

200 g mąki gryczanej

100 g mąki pszennej chlebowej typ 750

300 g letniej wody

200 g aktywnego zakwasu dokarmionego 10-12 godzin wcześniej

1 płaska łyżeczka soli

70 g rodzynek

Suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać zakwas, wodę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto (jest bardzo luźne) przełożyć do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm. Wierzch wyrównać, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - u mnie trwało to 3 godziny, ale może rosnąć nawet 4-5 godzin.Wstawić do nagrzanego piekarnik na 210°C°i piec przez około godzinę (u mnie trwało to 50 minut). Po tym czasie chleb wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Chleb dobrze upieczony popukany od spodu, wydaje głuchy dźwięk. Najlepiej poczekać z krojeniem, jak chleb porządnie przestygnie, ale ja nie wytrzymałam :)