Przepis
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym
W lesie nadal są grzyby :) Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo.
Danie na obiad lub kolację
Czas przygotowania:
25 minut
Składniki:
• 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…),
• 250 g świeżych grzybów,
• 200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą),
• 150 g serka Almette śmietankowy,
• 2 łyżki masła,
• 1 szalotka lub ½ cebuli,
• 1 ząbek czosnku,
• kilka gałązek tymianku,
• szczypiorek,
• szczypta gałki muszkatołowej,
• oliwa do smażenia,
• 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego pecorino,
• sól i pieprz biały do smaku.
Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem.
Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym ogniu (ok. 10 minut), podlać 3-4 łyżkami wody z makaronu, dodać grzyby i świeży tymianek, dusić 5 minut.
Dodać serek, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do sosu przełożyć makaron, dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu.
Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.