Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ)

Dagmara
Zupy
20.11.2014 14:53
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ)

Przepis

Podstawa (4-5 porcji):

6 szklanek wody

250 g mielonej wieprzowiny

1 szklanka ryżu jaśminowego

3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

2 łyżki sosu sojowego

4 jajka

posiekana dymka

1 łyżeczka mielonej kolendry

kawałek imbiru

papryczka chilli (opcjonalnie)

prażony czosnek*

prażony makaron Vermicelli**

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku doprowadzamy do wrzenia 6 szklanek wody i wrzucamy pojedynczo mięsne kulki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut.

2. Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę z kilkoma łyżkami bulionu wieprzowego. Przelewamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 - 15 minut.

3. Zupę doprawiamy (u mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie mieszamy. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy na małym ogniu 4 minuty- otrzymamy jajka w koszulce. Przekładamy do miseczek, nakładając po jednym jajku i po kilka kulek wieprzowych na miseczkę. Posypujemy dymką (zieloną częścią), imbirem pokrojonym w paseczki, prażonym czosnkiem, drobno posiekaną papryczką bez pestek i prażonym makaronem Vermicelli. Gotowe! :)

* Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia.

** Makaron Vermicelli to makaron sojowy w formie cieniutkich nitek. Żeby go przygotować, na patelni rozgrzewamy olej - ma być naprawdę bardzo porządnie rozgrzany. Wrzucamy pocięty makaron. Niemal natychmiast powinien spuchnąć. Dociskamy drewnianą łyżką do patelni te nitki, które nie napuchły. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną