Massaman Curry z kurczakiem

Dagmara
Przepisy
17.11.2014 15:57
Massaman Curry z kurczakiem

Przepis

Składniki (dla dwóch osób):

1 duża pierś z kurczaka

1 cebula

1 duży ziemniak

50 g pasty massaman curry

250 ml mleka kokosowego

1 łyżka sosu rybnego

1 gwiazdka anyżu

2 liście laurowe

1/4 szklanki obranych fistaszków

2 łyżki oleju arachidowego

1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca*

2 łyżeczki cukru*

+do podania:

ryż jaśminowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Kurczaka i ziemniaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni.

2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Jeżeli odparuje za dużo mleka, możemy dodać trochę wody - ziemniaki powinny przez cały czas być przykryte płynem.

3. Gdy ziemniaki będą już gotowe, do curry dodajemy cebulę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowe! :)

* UWAGA: Niektóre pasty massaman curry w swoim składzie mają już tamarynd i cukier. Koniecznie należy sprawdzić zawartość pasty i dodatkowo spróbować potrawy przed dodaniem tych składników - w przeciwnym razie curry może okazać się zbyt kwaśne lub za słodkie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną