Składniki: - 0,5 kg szynki wieprzowej - 2 pętka kiełbasy myśliwskiej - 1 mała cukinia - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 puszkła białej fasoli - 1 puszka czerwonej fasoli - 3 łyżki czerwonego pesto (opcjonalnie) - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka oleju rzepakowego - sól i pieprz do smaku Cebulę pokrojoną w piórka zeszkliłam na oleju w teflonowym garnku, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i pokrojoną w dużą kostkę szynkę- całość zasmażałam do momentu zamknięcia się porów mięsa. Obie fasole przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, pół szklanki odłożyłam a resztę dodałam gdy mięso było już całkowicie miękkie- tylko na chwilę, by fasola się podgrzała. Na patelni podsmażyłam kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki i dodałam do garnka (mniej więcej w połowie duszenia). Zawartość garnka zalałam wodą tak, by przykrywała mięso i dusiłam po przykryciem przez ponad godzinę, aż mięso zmiękło (w razie potrzeby należy dodać wody).