Tartaletki z gruszkami, miodem i kardamonem

Krzysztof
28.10.2014 10:26
Tartaletki z gruszkami, miodem i kardamonem

Przepis

Składniki na 6 tartaletek:

200g mąki pszennej

100g niesolonego masła

50g drobnego cukru do wypieków

Wypełnienie:

200ml płynnego miodu

6 ziaren kardamonu, zgniecionych (zamiast tego użyłam 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu)

4 średniej wielkości gruszki obrane i pokrojone w plastry lub niedużą kostkę

Wykonanie:

Masło pokrój na nieduże kawałki i rozcieraj z mąką, aż zaczną tworzyć się grudki. Wmieszaj cukier i dodaj tyle zimnej wody, by ciasto połączyło się w gładką, jednolitą masę.

Zrób z ciasta kulę, spłaszcz ją lekko i owiń szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut.

Miód oraz ziarna kardamonu (lub mielony kardamon) umieść w niedużym rondelku i podgrzewaj, aż zacznie delikatnie wrzeć. Zdejmij z ognia i odstaw na około pół godziny.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i przełóż na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na grubość 3 – 5mm. Wyłóż nim foremki wysmarowane masłem i oprószone mąką, dociskając lekko.

Ponakłuwaj ciasto widelcem, po czym przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wypełnij kulkami ceramicznymi (możesz również użyć np. ryżu bądź fasoli).

Tak przygotowane foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię wraz z kulkami (uwaga, bo będą gorące!) i wstaw foremki z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze 8 – 10 minut, aż ciasto się zarumieni.

Upieczone spody tartaletek wyjmij delikatnie z foremek (możesz zaczekać chwilę, aż lekko przestygną) i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej ułóż pokrojone gruszki, a na wierzch wlej część miodu z kardamonem (jeżeli użyjesz ziaren kardamonu, należy je oczywiście wyjąć).

Wstaw tartaletki do piekarnika i podpiecz przez 10 minut.

Wyjmij i wystudź przed podaniem.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną