Pastéis de Nata / Pastel de Belém / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym

Krzysztof
28.10.2014 5:25
Pastéis de Nata / Pastel de Belém / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym

Przepis

Składniki:

2 opakowania cista francuskiego (razem 600g )

500 ml mleka,

skórka z cytryny,

laska cynamonu,

60 g mąki,

500 g cukru,

250 ml wody,

7 żółtek,

masło do wysmarowania foremek

Dwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków. Ciastem wykleić wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleka dodać mąkę rozpuszczoną w mleku i dalej gotować, cały czas mieszkając, aż do zgęstnienia, po czym wyłączyć grzanie. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie syrop wlewać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając i na końcu przecedzić przez durszlak (będą grudki). Lekko przestudzić, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Masę budyniową wlać do wyklejonych ciastem francuskim foremek do 3/4wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym na 250°C przez 17 minut. Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem. Z cukru pudru można zrezygnować, bo ciasteczka są przesłodkie :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną