Przepis
Owoc kiwi,nazywany też chińskim agrestem jest jednym z najbardziej pożywnych owoców na świecie.Jest bardzo bogatym źródłem witamin C,K,E i kwasu foliowego.Dlatego pierwszy dzień wiosny przywitaliśmy tym zdrowym i lekkim deserem.Po długiej zimie warto sięgnąć po witaminy.
Deser jogurtowy z kiwi
Składniki:
(na 4 wysokie szklanki)
400 g jogurtu greckiego
400 g jogurtu o smaku kiwi
4 łyżeczki żelatyny
5 dużych owoców kiwi
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.Jeśli chcemy,aby deser był słodszy,możemy dodać łyżkę cukru.Do miski przekładamy jogurt grecki i jogurt smakowy.Dodajemy rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę.Dokładnie mieszamy.Masę przelewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki.Kiwi obieramy i miksujemy na mus,ale tylko cztery sztuki.Jedną zostawiamy do dekoracji.Jeśli kiwi jest bardzo kwaśne możemy dodać trochę cukru pudru.Po stężeniu masy jogurtowej na wierzch wylewamy mus z kiwi.Ozdabiamy plasterkami kiwi.
Inspiracja: Mój własny przepis.