Figi zapiekane z serem pleśniowym i szynką

Agnieszka
01.10.2014 8:50
Figi zapiekane z serem pleśniowym i szynką

Przepis

Znacie to? Danie, które przygotowuje się dosłownie w 10-15 minut, oszałamiające wyglądem i smakiem? Takie są właśnie figi zapieczone z szynką parmeńską i serem kozim lub waszym ulubionym pleśniowym. Mogą pełnić rolę ciepłej sałatki, eleganckiej przystawki czy po prostu przekąski. Nie wymagają zbyt wiele zachodu, a że trwa właśnie sezon na figi nie wahajcie się ani chwili, bo po prostu rozpływają się w ustach.

figi z kozim serem i szynką parmeńską

Składniki na 4 porcje:

~ 4 figi

~ 8 plastrów szynki parmeńskiej

~ 50 g sera koziego lub innego pleśniowego

~ garść roszponki lub rukoli

DRUKUJ PRZEPIS

1

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni przy grzaniu góra-dół. Figi myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy czubki i nacinamy na krzyż mniej więcej do 3/4 wysokości.

2

Ser kroimy w słupki i układamy między naciętymi kawałkami figi, następnie każdą z nich owijamy najpierw jednym, a następnie w przeciwnym kierunku, drugim kawałkiem szynki parmeńskiej.

3

Figi układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 10-12 minut, podajemy na ciepło ułożone na sałacie.