Nowoczesny sernik wielkanocny? Oto pomysł na sernik, który zaskoczy i zachwyci gości!

Agnieszka
Kulinaria
02.04.2025 10:23
Nowoczesny sernik wielkanocny? Oto pomysł na sernik, który zaskoczy i zachwyci gości!

Wielkanoc to czas, kiedy klasyka spotyka się z nowoczesnością – także w kuchni. Tradycyjny sernik wciąż ma swoje zasłużone miejsce na świątecznym stole, ale coraz częściej szukamy czegoś świeżego, lekkiego, zaskakującego. Dlatego przygotowałem dla Ciebie pięć wyjątkowych, nowoczesnych propozycji serników wielkanocnych, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wśród nich znajdziesz sernik z pistacjami, malinami, białą czekoladą, kajmakiem i różanym lukrem – każdy z nich to osobna uczta dla podniebienia. Zaczynamy od szczegółowego przepisu na jeden z nich – sernik pistacjowo-malinowy z białą czekoladą.


Sernik pistacjowo-malinowy z białą czekoladą – kremowa rozkosz na świątecznym stole

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych

  • 80 g masła (roztopionego)

  • 30 g pistacji (obranych, drobno posiekanych)

Masa serowa:

  • 800 g twarogu sernikowego (zmielonego, najlepiej typu niemieckiego lub tłustego z wiaderka dobrej jakości)

  • 200 ml śmietanki 36%

  • 200 g białej czekolady

  • 3 jajka (rozmiar M)

  • 120 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Warstwa malinowa:

  • 250 g świeżych lub mrożonych malin

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody

Dekoracja:

  • 50 g pistacji (posiekanych)

  • świeże maliny

  • wiórki białej czekolady


Przygotowanie:

1. Przygotowanie spodu:

  1. Herbatniki zmiel w malakserze na drobny piasek.

  2. Dodaj roztopione masło oraz posiekane pistacje, dokładnie wymieszaj.

  3. Wyłóż dno tortownicy (średnica 22–24 cm) papierem do pieczenia, a następnie dociśnij ciasteczkową masę równomiernie na dnie.

  4. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa:

  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.

  2. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem, wanilią i mąką ziemniaczaną.

  3. Dodawaj po jednym jajku, miksując krótko po każdym.

  4. Wlej śmietankę, a na końcu roztopioną białą czekoladę i zmiksuj na gładką masę.

  5. Wylej masę serową na schłodzony spód.

3. Pieczenie:

  1. Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół).

  2. Tortownicę owiń folią aluminiową (dół i boki), aby zabezpieczyć przed wodą.

  3. Wstaw do większej formy z gorącą wodą – piecz w kąpieli wodnej przez 60–70 minut.

  4. Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku na 30 minut, potem wyjmij i ostudź całkowicie.

4. Warstwa malinowa:

  1. Maliny podgrzej w rondelku z cukrem i sokiem z cytryny.

  2. Gdy puszczą sok, zmiksuj i przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek.

  3. Żelatynę namocz w wodzie, po 5 minutach podgrzej do rozpuszczenia i dodaj do malin.

  4. Gdy przestygnie, wylej na schłodzony sernik. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na noc.

5. Dekoracja:

Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi malinami, posiekanymi pistacjami i wiórkami białej czekolady.


Czas przygotowania i informacje dodatkowe:

  • Łączny czas przygotowania: 6–8 godzin (wraz ze studzeniem i chłodzeniem)

  • Liczba porcji: 12 kawałków

  • Kaloryczność: ok. 450 kcal na porcję

  • Alergeny: mleko, jaja, orzechy (pistacje), gluten (herbatniki)


Wskazówki i uwagi:

  • Jeśli chcesz wersję bezglutenową – użyj bezglutenowych herbatników.

  • Warstwę malinową można zastąpić musem truskawkowym lub porzeczkowym.

  • Do masy serowej świetnie pasują też odrobina skórki z cytryny lub kilka kropel likieru z czarnego bzu.

  • Zbyt długie miksowanie masy serowej może sprawić, że sernik opadnie po upieczeniu – miksuj krótko, do połączenia składników.

  • Zamiast kąpieli wodnej można piec bez niej, ale sernik może popękać – nie wpłynie to na smak, ale odbierze nieco elegancji.


4 inne pomysły na nowoczesne serniki wielkanocne:

1. Sernik z różanym lukrem i kardamonem

Aromatyczny i delikatny, z orientalną nutą. Różany lukier powstaje z wody różanej i cukru pudru – doskonale komponuje się z klasycznym sernikiem waniliowym z dodatkiem kardamonu.

2. Sernik kajmakowy z solonym karmelem

Intensywny, słodko-słony sernik z warstwą kajmaku i polewą z solonego karmelu. Idealny dla miłośników słodyczy z nutą dekadencji.

3. Sernik z białą czekoladą i mango

Egzotyczny, orzeźwiający sernik na zimno – warstwa serowa z białą czekoladą i musu z mango. Świetny na cieplejsze, wiosenne dni.

4. Sernik z malinami i kruszonką migdałową

Kremowy sernik z zatopionymi malinami i chrupiącą kruszonką z migdałów na wierzchu – rustykalny, a jednocześnie bardzo efektowny.


Zdjęcie Nowoczesny sernik wielkanocny? Oto pomysł na sernik, który zaskoczy i zachwyci gości! #1
Zamknij ×
Kluczowe Punkty
  • Wielkanoc to czas łączenia klasyki z nowoczesnością w kuchni.
  • Coraz częściej poszukujemy świeżych i zaskakujących przepisów na serniki.
  • Sernik pistacjowo-malinowy z białą czekoladą to jedna z nowoczesnych propozycji.
  • Przepis zawiera spód z herbatników, masę serową oraz warstwę malinową.
  • Instrukcje obejmują kroki od przygotowania składników po dekorację.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną