Puszyste cynamonki na suchych drożdżach

Monika
Desery
03.02.2025 6:30
Puszyste cynamonki na suchych drożdżach

Przepis na aromatyczne i puszyste cynamonki na suchych drożdżach. Idealne na śniadanie, podwieczorek, czy deser. Cynamonowe nadzienie, mięciutkie ciasto drożdżowe i lukier – całość sprawia, że ciężko im się oprzeć. Jak robi się cynamonki na suchych drożdżach? Ciasto do cynamonek na suchych drożdżach robi się dokładnie tak, jak standardowe ciasto drożdżowe. Dzięki użyciu suchych drożdży nie musimy robić zaczynu. Drożdże od razu mieszamy z wszystkimi innymi składnikami, a następnie ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Wyrobione ciasto powinno wyrastać przykryte ściereczką przez 1,5 godziny. Następnie formujemy cynamonki, układamy je w formie i ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Dokładny …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/puszyste-cynamonki-na-suchych-drozdzach/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Puszyste cynamonki na suchych drożdżach

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 40 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal na 1 cynamonkę
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Białko: 6 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • brązowy cukier do posypania

Przepis

Puszyste cynamonki to klasyczne wypieki, które zachwycają swoim aromatycznym zapachem i delikatnością. Przygotowane na suchych drożdżach, są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy cenią sobie prostotę w kuchni. Wyjątkowe połączenie cynamonu i brązowego cukru sprawia, że są one nie tylko słodkie, ale i subtelnie korzenne. Cały proces rozpoczynamy od przygotowania drożdżowego rozczynu, co jest esencją udanego wypieku. Kluczowy moment to wyrastanie ciasta – cierpliwość w kuchni zawsze się opłaca, a puchem ciasta zostanie wynagrodzona. Z czasem powietrze w kuchni przepełnia się zapachem przypraw i pieczonego ciasta, co nie tylko pobudza apetyt, ale i tworzy niepowtarzalną, domową atmosferę. Cynamonki są idealne na podwieczorek, poranną kawę lub jako słodka niespodzianka dla gości. Przygotowanie ich nie powinno zająć więcej niż dwie godziny, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i odwiedzających was przyjaciół. Spróbuj je upiec, a te puszyste smakołyki na pewno skradną twoje serce.

  • Rozpocznij od połączenia suchych drożdży z ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i pozostaw na około 10 minut, aż zacznie się pienić.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, jajko, roztopione masło oraz przygotowany rozczyn drożdżowy.
  • Wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  • Uformuj kulę z ciasta, przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 5 mm.
  • Posyp wierzch ciasta mieszanką cynamonu i brązowego cukru.
  • Zwiń ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku.
  • Pokrój na plastry o szerokości około 2 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz cynamonki przez około 20-25 minut, aż będą złote.
Zamknij ×