Od 1 listopada 2024 roku zaczną funkcjonować przepisy zapewniające pracownikom darmowe, gorące posiłki i napoje. Oto szczegóły.
Gorące napoje i posiłki dla pracowników
Przepisy BHP określają, że okres zimowy trwa od 1 listopada 2024 roku do 31 marca 2025 roku. W okresie tym pracodawca musi zapewnić posiłki profilaktyczne i napoje dla pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych.
Pracodawcy muszą zapewnić darmowy posiłek w formie ciepłego dania. Przepisy ściśle określają wartości odżywcze takiego posiłku:
-
15% białko,
-
30-35% tłuszcze,
-
50-55% węglowodany.
Wartość kaloryczna posiłku powinna wynosić około 1000 kcal.
Darmowe posiłki napoje dla TYCH pracowników
Przepisy zobowiązują pracodawcę do zapewnienia posiłków profilaktycznych pracownikom wykonującym prace:
1. Pod ziemią
2. Przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych lub innych zdarzeń losowych
3. Związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn, a u kobiet 1000 kcal (4187 kJ):
- praca jest wykonywana w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C, lub
- praca jest wykonywana na otwartej przestrzeni w okresie zimowym (od dnia 1 listopada do 31 marca),
4. Związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
Dla kogo darmowe napoje?
Na rządowej stronie czytamy, że pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
-
w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
-
w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
-
przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 °C lub powyżej 25°C,
-
przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn a u kobiet 1000 kcal (4187 kJ),
-
na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Zamiast posiłku może być talon
Gdy zorganizowanie ciepłych posiłków i napoi jest niemożliwe, wówczas pracodawca może wydać pracownikom kupony/bony/talony uprawniające do otrzymania produktów lub posiłków we własnym zakresie.
„Pracodawca zapewnia pracownikowi możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie jednego dania gorącego, w szczególności przez przekazanie produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie lub bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku, jeżeli ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie ma możliwości wydawania pracownikowi posiłku w tej formie” - czytamy na rządowej stronie.