Nie zbieraj grzybów na tych terenach! GIS ostrzega: Mogą być bardzo niebezpieczne!

Agnieszka
Newsy
01.10.2024 11:50
Nie zbieraj grzybów na tych terenach! GIS ostrzega: Mogą być bardzo niebezpieczne!

Sezon na zbieranie grzybów już rozpoczął się na dobre. Leśne drogi coraz częściej zawalone są autami miłośników grzybobrania, a w lasach można znaleźć już naprawdę pokaźne okazy. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega jednak, że pomimo wysypu grzybów, w tych miejscach pod żadnych pozorem nie powinniśmy ich zbierać!

Grzyby na wcześniej zalanych terenach

Wiele miejscowości na południowych krańcach Polski nawiedziła ostatnio powódź. Niestety, częściowo zalane zostały także lasy, w których zazwyczaj grzybiarze polują na swoje przysmaki.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, aby pod żadnym pozorem nie zbierać grzybów z tych terenów. 

Fala powodziowa niosła ze sobą szkodliwe substancje, które były łatwo wchłaniane przez napotkane po drodze organizmy. 

Co więcej, okazuje się, że pomimo tego, iż wody już opadły, to gleba wciąż może być nasiąknięta niebezpiecznymi, toksycznymi substancjami, które przenikają do grzybów i czynią jest szkodliwymi.

— Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, które dotknęła powódź, ponieważ fala powodziowa niosła ze sobą różne zanieczyszczenia, łatwo wchłaniane przez te organizmy. Spożywając je, możemy wprowadzić do organizmu niebezpieczne substancje, takie jak metale ciężkie, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia — podkreśla Marek Waszczewski, rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w rozmowie z PAP.

Nie zbieraj nieznanych grzybów

W swojej wypowiedzi Marek Waszczewski przypomniał też, aby nigdy nie zbierać grzybów, co do których mamy choćby najmniejsze wątpliwości jakiego są gatunku. 

Jeśli nie jesteśmy na sto procent pewni co to za grzyb, to zostawmy go w lesie.

Kto w ogóle nie powinien jeść grzybów?

W sezonie grzybowym warto też przypomnieć o tym, że nie każdy może jeść grzyby. 

Grzybów nie powinny spożywać pewne grupy osób, ponieważ mogą być dla nich szkodliwe lub trudne do strawienia:

  1. Dzieci poniżej 7. roku życia: Dzieci mają bardziej wrażliwy układ pokarmowy, który może nie być w stanie odpowiednio przetworzyć ciężkostrawnych grzybów. Istnieje także ryzyko zatrucia.
  2. Osoby starsze: Starsze osoby często mają wolniejszy metabolizm i mniej wydolny układ pokarmowy, co utrudnia trawienie grzybów. Mogą także mieć obniżoną zdolność do rozpoznawania niektórych toksyn w grzybach.
  3. Osoby z problemami trawiennymi: Grzyby są trudne do strawienia ze względu na zawartość chityny, dlatego osoby z zaburzeniami trawienia, chorobami wątroby, trzustki lub żołądka powinny ich unikać.
  4. Osoby z alergiami lub nadwrażliwością: Niektóre osoby mogą być uczulone na składniki grzybów, co może prowadzić do reakcji alergicznych.
  5. Kobiety w ciąży: Chociaż nie ma bezpośredniego zakazu, zaleca się ostrożność w spożywaniu grzybów dzikich, zwłaszcza jeśli istnieje ryzyko, że mogłyby być toksyczne.

Spożycie grzybów wymaga szczególnej ostrożności, zwłaszcza w przypadku dzikich grzybów, które mogą być trudne do odróżnienia od trujących odmian.

Kluczowe Punkty
  • Sezon grzybowy: rozpoczął się na dobre, ale należy zachować ostrożność.
  • Ostrzeżenie GIS: nie zbierać grzybów z terenów dotkniętych powodzią.
  • Zanieczyszczenia: fala powodziowa mogła przynieść toksyczne substancje.
  • Nieznane grzyby: nie zbierać grzybów, których nie jesteśmy pewni.
  • Osoby narażone: dzieci, osoby starsze, osoby z problemami trawiennymi, alergicy, kobiety w ciąży.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną