Meksykańska sałatka w tortilli

Monika
Sałatki
29.08.2024 10:55
Meksykańska sałatka w tortilli

Pyszna sałatka w tortilli, czyli meksykańska sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i awokado. Ta aromatyczna sałatka podana w rożkach tortilli jest idealną propozycją jako przystawka na zimno podczas imprezy. Jakich placków tortilli użyć w przepisie? Do zrobienia sałatki w tortilli możesz użyć zarówno zwykłych placków tortilli, jak i tych pełnoziarnistych, kukurydzianych, czy bezglutenowych – wszystkie sprawdzą się świetnie! Jakie dodatki warto dodać do sałatki? Aby sałatka przybrała jeszcze lepszego smaku i aromatu, możesz dodać do niej posiekane świeże zioła. Idealnie pasować będzie świeża kolendra, a także natka pietruszki. Jak długo można przechowywać gotową sałatkę w rożkach z tortilli? Sałatkę zawiniętą …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/meksykanska-salatka-w-tortilli/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Meksykańska Sałatka w Tortilli

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 15 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 10 g

Składniki

  • 4 tortille pszenne
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 100 g sera feta lub innego sera do sałatek
  • 100 g sałaty lodowej lub mixu sałat
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża kolendra do dekoracji

Przepis

Meksykańska sałatka w tortilli to idealny przepis na szybki, zdrowy i niezwykle kolorowy posiłek, który zachwyci Twoje kubki smakowe.

  • Rozpocznij od przygotowania warzyw. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka, papryki w kostkę, a pomidory w cząstki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i miąższ pokrój w plastry.
  • Otwórz puszkę czerwonej fasoli i kukurydzy. Odsącz zawartość z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż fasolę i kukurydzę do dużej miski.
  • Sałatę lodową lub mix sałat porwij na mniejsze kawałki i dodaj do miski z fasolą i kukurydzą.
  • Dodaj pokrojone warzywa: czerwoną cebulę, papryki, pomidory i awokado do miski. Składniki delikatnie wymieszaj.
  • Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do sałatki.
  • Przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek, kumin, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte sosem.
  • Tortille podgrzej na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się lekko chrupiące. Następnie połóż je na talerzach.
  • Na każdą tortillę nałóż porcję sałatki. Możesz udekorować danie świeżą kolendrą i dodatkowym plasterkiem limonki.
  • Podawaj natychmiast, aby tortille pozostały chrupiące. Smacznego!