Przepis
Składniki:
200 gramów ryżu do sushi
woda
łosoś surowy
1 duże, dojrzałe awokado
1 duży ogórek
100 gramów surimi
4 algi nori
3 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżki cukru
wasabi, sos sojowy
Potrzebować będziemy również bambusowej maty do zwijania sushi.
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem w przygotowywaniu sushi jest odpowiednie przyrządzenie ryżu. I tutaj kilka rad:
- Przede wszystkim powinniśmy użyć specjalego ryżu do sushi.
- Ryż musimy przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie. Wymieniamy ją tak długo, aż będzie przeźroczysta.
- Powinniśmy gotować ryż w dobrej jakości wodzie. Ja używam wody przefiltrowanej, ale jeśli nie macie dzbanka filtrującego możecie użyć wody mineralnej nie gazowanej.
- Stosunek wody do ryżu powinien wynosić 1,5:1.
Po przepłukaniu ryż wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 10- 15 minut (nie mieszamy).
Ugotowany ryż przekładamy do nie metalowego naczynia (np. ceramicznej lub drewnianej miski), przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie musimy przygotować "sos" do ryżu. Potrzebujemy do tego celu 3 łyżki octu ryżowego i 1,5 łyżki cukru. Składniki wsypujemy do małego garnka i podgrzewamy na najmniejszym gazie do rozpuszczenia cukru (nie zagotowujemy!). Tak przygotowany płyn wlewamy do naczynia z ryżem i mieszamy, po czym pozostawiamy wszystko do całkowitego ostygnięcia. Ryż nie może być ciepły w trakcie zwijania nori!
W tym czasie możemy zacząć przygotowywać pozostałe produkty:
Surimi wyjmujemy z folii, łososia kroimy w długie kawałki, a awokado i ogórka obieramy ze skórki i kroimy w podłużne, wąskie paski.
Kiedy ryż całkowicie wystygnie przechodzimy do zawijania.
Na macie do sushi układamy nori- chropowatą stroną do góry, błyszczącą do dołu. Na powierzchnię nori nakładamy ryż, pozostawiając wolny kawałek do zaklejenia rolki.
Następnie na ryżu układamy nadzienie. Ja przygotowałam dwa rodzaje sushi- z łososiem, ogórkiem i awokado, oraz z surimi i ogórkiem.
na koniec rolki zawijamy przy użyciu bambusowej maty. Staramy się, aby zawijać je możliwie jak najciaśniej. Dodatkowo możemy zwilżyć wodą końcówkę nori (będzie się lepiej kleiła).
Teraz wystarczy już tylko pokroić :) Robimy to bardzo ostrym nożem, którego ostrze zwilżamy kroplą wody.
Gotowe!
Podajemy z sosem sojowym i wasabi.