Sushi

Krzysztof
15.09.2014 19:06
Sushi

Przepis

Składniki:

200 gramów ryżu do sushi

woda

łosoś surowy

1 duże, dojrzałe awokado

1 duży ogórek

100 gramów surimi

4 algi nori

3 łyżki octu ryżowego

1,5 łyżki cukru

wasabi, sos sojowy

Potrzebować będziemy również bambusowej maty do zwijania sushi.

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem w przygotowywaniu sushi jest odpowiednie przyrządzenie ryżu. I tutaj kilka rad:

- Przede wszystkim powinniśmy użyć specjalego ryżu do sushi.

- Ryż musimy przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie. Wymieniamy ją tak długo, aż będzie przeźroczysta.

- Powinniśmy gotować ryż w dobrej jakości wodzie. Ja używam wody przefiltrowanej, ale jeśli nie macie dzbanka filtrującego możecie użyć wody mineralnej nie gazowanej.

- Stosunek wody do ryżu powinien wynosić 1,5:1.

Po przepłukaniu ryż wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 10- 15 minut (nie mieszamy).

Ugotowany ryż przekładamy do nie metalowego naczynia (np. ceramicznej lub drewnianej miski), przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Następnie musimy przygotować "sos" do ryżu. Potrzebujemy do tego celu 3 łyżki octu ryżowego i 1,5 łyżki cukru. Składniki wsypujemy do małego garnka i podgrzewamy na najmniejszym gazie do rozpuszczenia cukru (nie zagotowujemy!). Tak przygotowany płyn wlewamy do naczynia z ryżem i mieszamy, po czym pozostawiamy wszystko do całkowitego ostygnięcia. Ryż nie może być ciepły w trakcie zwijania nori!

W tym czasie możemy zacząć przygotowywać pozostałe produkty:

Surimi wyjmujemy z folii, łososia kroimy w długie kawałki, a awokado i ogórka obieramy ze skórki i kroimy w podłużne, wąskie paski.

Kiedy ryż całkowicie wystygnie przechodzimy do zawijania.

Na macie do sushi układamy nori- chropowatą stroną do góry, błyszczącą do dołu. Na powierzchnię nori nakładamy ryż, pozostawiając wolny kawałek do zaklejenia rolki.

Następnie na ryżu układamy nadzienie. Ja przygotowałam dwa rodzaje sushi- z łososiem, ogórkiem i awokado, oraz z surimi i ogórkiem.

na koniec rolki zawijamy przy użyciu bambusowej maty. Staramy się, aby zawijać je możliwie jak najciaśniej. Dodatkowo możemy zwilżyć wodą końcówkę nori (będzie się lepiej kleiła).

Teraz wystarczy już tylko pokroić :) Robimy to bardzo ostrym nożem, którego ostrze zwilżamy kroplą wody.

Gotowe!

Podajemy z sosem sojowym i wasabi.