Dania jest pierwszym państwem, które zdecydowało się podjąć tak drastyczne kroki wobec popularnych ramenów firmy Samyang. Zdecydowała o zakazie sprzedaży i usunięciu ze sklepów trzech zupek. Ostrzega, że spożywanie ich może skończyć się poważnym zatruciem, szczególnie u dzieci.
Trzy rameny Buldak wycofane z rynku
Duńska agencja do spraw żywności wezwała do wycofania z rynku trzech ramenów marki Buldak, należących do firmy Samyang. Mowa o zupach
- 3xSpicy & Hot Chicken,
- 2xSpicy & Hot Chicken,
- Hot Chicken Stew.
Agencja ostrzega, że spożywanie tych zup może skończyć się poważnym zatruciem. Najbardziej narażone na zatrucie są natomiast dzieci.
Okazuje się bowiem, że przyczyną zakazu sprzedaży tych zbyt wysoka zawartość kapsaicyny. Jest to składnik, który odpowiada za poziom ostrości potrawy.
Ryzyko wystąpienia ostrego zatrucia
Poziom kapsaicyny w jednej paczce zupy jest "tak wysoki, że stwarza ryzyko wystąpienia ostrego zatrucia u konsumenta". - informuje duńska agencja ds. żywności.
Wystosowano także apel do konsumentów o wyrzucenie zakupionych ramenów instant lub zwrócenie ich do sklepu.
Rameny Buldak podbiły internet
Zupki instant marki Buldak jakiś czas temu stały się popularne w mediach społecznościowych. Mowa szczególnie o tych bardzo ostrych, które właśnie zostały zakazane w Danii.
Twórcy internetowi wymyślili bowiem challenge, który polega na szybkim zjedzeniu ostrej zupki, a na nagraniach widać, że jest to dość trudne zadanie ze względu na poziom ostrości.
Czym jest kapsaicyna?
Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny należący do grupy alkaloidów, odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryczek chili.
Składnik ten dodaje się także do różnych dań, w tym gotowych dań, zupek instant, marynat, mieszanek przypraw czy sosów.
Dlaczego nadmiar kapsaicyny jest niebezpieczny?
Kapsaicyna ma wiele pozytywnych korzyści zdrowotnych. Można nawet znaleźć specjalne suplementy diety zawierające kapsaicynę, które wspomagają metabolizm i działają antyoksydacyjnie.
Jednak jej nadmiar jest bardzo niebezpieczny.
Skutki uboczne nadmiary kapsaicyny:
Podrażnienie Układu Pokarmowego:
Nadmiar kapsaicyny może podrażniać błony śluzowe żołądka i jelit, prowadząc do bólów brzucha, biegunki i nudności. U osób z wrażliwym układem pokarmowym może to powodować poważniejsze problemy, takie jak wrzody żołądka.
Podrażnienie Skóry i Oczu:
Kontakt kapsaicyny ze skórą lub oczami może powodować silne podrażnienie, pieczenie, a nawet oparzenia chemiczne. Stosowanie produktów zawierających kapsaicynę na skórę (jak np. maści przeciwbólowe) powinno być monitorowane, aby uniknąć podrażnień.
Problemy z Układem Oddechowym:
Wdychanie proszku kapsaicyny lub oparów z papryczek chili może podrażniać drogi oddechowe, prowadząc do kaszlu, duszności i uczucia pieczenia w gardle. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do skurczu oskrzeli.
Interakcje z Lekami:
Kapsaicyna może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, wpływając na ich działanie. Na przykład, może zwiększać wchłanianie leków przez skórę, co jest istotne przy stosowaniu plastrów przeciwbólowych zawierających kapsaicynę.