Kruche ciastka na Wielkanoc z kremem ananasowym

Monika
Wielkanoc
21.03.2024 11:03
Kruche ciastka na Wielkanoc z kremem ananasowym

Przepis na proste kruche ciastka na Wielkanoc przekładane niezwykłym kremem ananasowym na bazie masła. Ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach, a do tego pięknie wyglądają! Jak zrobić kruche ciasteczka przekładane kremem? Przygotowanie tych kruchych ciasteczek na Wielkanoc jest bardzo proste. Wystarczy zrobić kruche ciasto, z którego następnie wykrawamy okręgi. W połowie ciastek wykrawamy w środku dziurkę, po czym kruche ciasteczka pieczemy. Przygotowujemy również krem ananasowy – zblendowanego ananasa zagotowujemy wraz z innymi składnikami, a letnim kremem przekładamy upieczone ciasteczka. Gotowe! Dokładne proporcje składników i przepis na kruche ciastka na Wielkanoc znajdziesz poniżej. Zobacz też polecane przepisy na ciasta na …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/kruche-ciastka-na-wielkanoc/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kruche ciastka na Wielkanoc z kremem ananasowym

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 420kcal
  • Tłuszcze: 20g
  • Węglowodany: 55g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka kremu ananasowego

Przepis

Kruche ciastka na Wielkanoc z kremem ananasowym to propozycja na wyjątkowo smaczny i oryginalny deser. Są one idealne na świąteczny stół, nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również na dowolne kształty, które możemy im nadać. To przepis, który pozwoli nam poszerzyć naszą świąteczną ofertę i zaskoczyć gości unikalnym smakiem. Ciastka są kruche i delikatne, a krem ananasowy dodaje im słodkości i owocowej świeżości. Przygotowanie ich jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością nas usatysfakcjonuje. Z jednej porcji wyjdzie nam około 12 ciastek, które z łatwością znikną z naszego wielkanocnego stołu.

  • Wszystkie składniki na ciastka (mąkę, cukier, masło, jajko, sól, proszek do pieczenia) umieszczamy w misce i zagniatamy kruche ciasto.
  • Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 1cm.
  • Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty – na Wielkanoc polecamy np. zajączki, jajka, kurczaczki.
  • Ciastka układamy na blaszce i pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciastka powinny być lekko zrumienione.
  • Po wyjęciu z piekarnika, ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są już zimne, smarujemy je kremem ananasowym.