Bułki z czarnuszką Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 400 g mąki pszennej 100 ml mleka roślinnego 60 ml wody 150 g margaryny roślinnej (ewentualnie oleju) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka czarnuszki (polecam ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/czarnuszka-nasiona-500g-vivio) przygotowanie Z pokruszonych drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz ciepłej wody wykonaj rozczyn – składniki te wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut do wyrośnięcia. Zmielone siemię lniane wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na 15 minut, aby powstał kleik. Bułeczki przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (czyli na ok. godzinę). Z każdej uformuj kulkę i rozłóż je w sporych odstępach na blaszce do pieczenia. Teraz dodaj kleik z siemienia lnianego oraz mleko roślinne z rozpuszczoną margaryną.