Przepis na domowe pączki z budyniem z dodatkiem likieru Baileys. Pączki są puszyste, pięknie się smażą, a smak nadzienia jest niezapomniany! Jeśli lubisz pączki z nadzieniem budyniowym, a do tego lubisz smak likieru Baileys, to ten przepis jest dla Ciebie. Nadzienie jest delikatne, z wyczuwalną nutą alkoholu, a także wanilii. Sprawdź również inne ciekawe przepisy na pączki: PRZEPIS – PĄCZKI Z BUDYNIEM BAILEYS Pączki z likierem Baileys Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Składniki na ciasto na pączki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży (letnie, maksymalnie 40 stopni Celsjusza) 240 ml mleka 80 g cukru …
🍴 Pyszne Pączki z Budyniem z Likierem Baileys
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500
- Białko: 8g
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 60g
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 50g cukru
- szczypta soli
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 80g masła
- 1 l oleju do smażenia
- 500ml mleka do budyniu
- 5 łyżek mieszanki budyniowej
- 100ml likieru Baileys
- cukier puder do posypania
Przepis
Te pączki to prawdziwy przysmak dla smakoszy. Są nie tylko piękne, ale również niesamowicie smaczne, dzięki połączeniu puszystego ciasta drożdżowego z delikatnym nadzieniem budyniowym na bazie likieru Baileys. Przygotowanie ich będzie czystą przyjemnością, zwłaszcza że nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczą podstawowe składniki, które masz zazwyczaj w domu, plus likier Baileys - chociaż możesz go zastąpić jakimkolwiek innym ulubionym alkoholem. I nawet jeśli nigdy wczesniej nie robiłeś pączków, z naszym przepisem na pewno Ci się uda. Aromat tych pączków, który unosi się w powietrzu podczas smażenia, z pewnością przyciągnie wszystkich domowników. A kiedy spróbują ich z kremowym nadzieniem... Nie ma szans, żeby ktoś mógł się oprzeć tej pokusie. Na dodatek są idealne do kawy lub herbaty, jako deser po obiedzie, a nawet na specjalne okazje. Więc na co czekasz? Wyrwij się z rutyny i zaskocz bliskich tym nietypowym przepisem!
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Dodaj mąkę, jajka, sól i rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Podgrzewaj olej w głębokiej patelni. Wykraj z ciasta okrągłe kawałki i smaż po dwie minuty z każdej strony, aż będą złote. Wyjmij na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Przygotuj budyń zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale zastąp część mleka likierem Baileys. Odstaw do ostygnięcia.
- Gdy pączki ostygną, napełnij je budyniem przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania.
- Posyp pączki cukrem pudrem przed podaniem.