Przepis na sernik na zimno z mlekiem w proszku – czyli sernik z Białymi Michałkami. Ciasto jest niezwykle kremowe i dzięki białej czekoladzie oraz orzeszkom ziemnym smakuje jak cukierki Białe Michałki! Ten sernik sprawdzi się jako ciasto na wiele okazji – możesz przygotować go na Święta, na imprezę, a także do codziennej kawy. Ciasto posmakuje każdemu, kto lubi smak białych Michałków. Jak zrobić ten sernik z Białymi Michałkami? Sernik przygotujesz na spodzie z masła orzechowego i zmielonych orzeszków ziemnych. Główna część ciasta to serowy krem, czyli połączenie mleka, białej czekolady, mleka w proszku, sera z wiaderka, cukru pudru i posiekanych …
🍴 Sernik bez pieczenia "Białe Michałki" - sernik na zimno z mlekiem w proszku
- Liczba porcji: 10
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 45 g
- Białko: 15 g
Składniki
- 1 kg twarogu półtłustego
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania żelatyny
- 1 paczka herbatników
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki masła
- Dodatki (do wyboru):
- 1 puszka ananasa w syropie, 1 puszka brzoskwiń w syropie
- świeże owoce (truskawki, banany, kiwi)
Przepis
Czy pamiętasz smak Białych Michałków z dzieciństwa? To słodkie, mleczne ciasteczko, które rozpływało się w ustach? Teraz możesz poczuć ten smak na nowo, dzięki temu niezwykłemu przepisowi na sernik bez pieczenia o smaku Białych Michałków. Twaróg polączony z mlekiem w proszku tworzy delikatną, aksamitną konsystencję, która idealnie komponuje się ze słodkim spodem z herbatników. Prosty w przygotowaniu i idealny na każdą okazję - zarówno na świąteczny stół, jak i na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Bezcenny jest moment, kiedy po pierwszym kęsie zamkniesz oczy i na chwilę wrócisz do beztroskich czasów dzieciństwa. Spróbuj i przekonaj się sam!
- Wymieszaj twaróg z cukrem. Do masy serowej dodaj stopione masło oraz mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Żelatynę namocz w letniej wodzie i pozostaw na 10 minut. Następnie podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia (nie gotuj!)
- Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i wymieszaj. Odstaw masę na bok.
- Do miski wrzuć herbatniki, dodaj kakao, stopione masło oraz mleko. Wszystko dokładnie zmiksuj.
- Na spód formy na sernik wyłóż masę z herbatników i dobrze ją ugnieć. Następnie włóż formę do lodówki na 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij spód z lodówki i nałóż na niego wcześniej przygotowaną masę serową. Całość wyrównaj i włóż ponownie do lodówki - na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj sernik według własnego uznania - użyj np. świeżych owoców lub puszek z owocami w syropie.