Ta sałatka z pieczonych ziemniaków dosłownie powala na kolana! Z kilku prostych składników można przygotować wyborną sałatkę, która sprawdzi się na wiele okazji. Aby zrobić sałatkę, należy upiec ziemniaki w mundurkach z dodatkiem koperku i przypraw, a następnie wymieszać je z cebulą, majonezem i musztardą. Smaku dodaje również szczypiorek. Sałatka będzie pysznym dodatkiem do dań, a także opcją na samodzielną sałatkę – na przykład na imprezie. Idealna przystawka na Sylwestra Ta sałatka to świetny pomysł do przygotowania na imprezę sylwestrową. Jest prosta i będzie doskonale pasować do innych przystawek. Do podania sałatki polecam wykorzystać małą salaterkę – dzięki temu na …
🍴 Sałatka z pieczonych ziemniaków - Idealna do obiadu!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400 kcal
- Tłuszcze: 23g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 9g
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 jajka
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki musztardy
Przepis
Ta sałatka z pieczonych ziemniaków to świetna propozycja, zwłaszcza, jeśli szukasz czegoś innego na obiad. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale również sycąca, dzięki dużej zawartości białka i błonnika. Idealna dla osób przykładających dużą wagę do zdrowego odżywiania. Co więcej, jej przygotowanie jest naprawdę proste! Wszystko, co musisz zrobić, to pokroić ziemniaki, ugotować jajka, przygotować sos i wszystko razem wymieszać. Proste, prawda? Sałatkę możesz podać jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy ryb. A jeżeli jesteś wegetarianinem, to sałatka na pewno sprosta Twoim oczekiwaniom. Warto także dodać, że sałatkę możesz przygotować wcześniej i schować do lodówki - smakuje równie dobrze na drugi dzień! Więc jeżeli szukasz prostego przepisu, który jest zarówno smaczny, jak i zdrowy, to ta sałatka z pieczonych ziemniaków na pewno jest dla Ciebie!
- Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, sól i pieprz, wszystko wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
- Ziemniaki piecz przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż będą złote i chrupiące.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, a następnie je obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, szczypiorek posiekaj, a następnie wszystko wymieszaj w dużej misce razem z pokrojonymi jajkami i ziemniakami.
- W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając majonez z musztardą i pozostałą oliwą. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Sos wymieszaj z sałatką i odstaw na 15 minut, aby składniki dobrze się przegryzły. Smacznego!