Przepis na ciasto z suchym makiem, czyli makowiec z kremem budyniowym. Ten prosty biszkopt z makiem pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje! Makowiec przekładany budyniowym kremem to przede wszystkim idealne ciasto do przygotowania na Święta Bożego Narodzenia. Jednak sprawdzi się również jako ciasto na imprezę rodzinną lub deser do niedzielnej kawy. Jaki krem zrobić do makownika? Do biszkopta z suchym makiem mielonym najbardziej pasuje smak cytrynowy. Jeśli chcesz przełożyć makowy biszkopt kremem, polecam przygotować tradycyjny krem budyniowy, do którego możesz dodać aromat cytrynowy oraz kwasek cytrynowy. Dzięki temu uzyskasz intensywny, lekko kwaśny smak, który świetnie połączy się …
🍴 Makowiec z kremem cytrynowym – Słodko-cytrynowa eksplozja smaku
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 90 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350kcal
- Tłuszcze: 19g
- Węglowodany: 35g
- Białko: 15g
Składniki
- 250g mąki
- 2 łyżeczki drożdży suche
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
- 125ml mleka
- 75g masła
- 200g maku
- 100g rodzynek
- 100g migdałów
- 1 cytryna
- 150g cukru
- 500g twarogu
- 200ml śmietany 30%
Przepis
Makowiec z kremem cytrynowym to ideał dla tych, którzy uwielbiają szalone połączenia smaków. Klasycznie słodki makowiec zostaje tu przełamany kwaskowatym kremem cytrynowym, co tworzy niezwykle harmonijną kompozycję smakową. Pieczenie tego ciasta to czysta przyjemność - sama jego produkcja zapewnia niezwykłe doznania aromatyczne, które stają się przepustką do rodzinnej, świątecznej atmosfery. Ponadto, jest to idealny sposób na wykorzystanie makowej masy, która często zostaje nam po świętach. Sam proces przygotowania jest niezwykle proste, dzięki czemu nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, poradzą sobie bez problemu. Makowiec z kremem cytrynowym to ciasto, które na stałe zagości na twojej świątecznej liście – w końcu, jak można oprzeć się połączeniu tradycyjnego makowca i soczystego kremu cytrynowego?
- W misce wyrośnij drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem.
- Do powstałego zakwasu dodaj mąkę, jajko i roztopione masło. Wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie makowe.
- Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Następnie odsącz go i zmiel w maszynce do mięsa.
- W garnku podgrzewaj mleko z cukrem, dodaj mąkę i ziarna maku. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj rodzynki i pokrojone migdały.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm, a następnie cienko rozsmaruj na nim masę makową.
- Zwiruj ciasto w roladę i ostrożnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy.
- Zagotuj śmietanę z cukrem, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz serek mascarpone. Gotuj, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
- Polej makowiec jeszcze ciepłym kremem cytrynowym. Smacznego!