Przepis
Chrupiące grzanki z chleba razowego
Domowe grzanki to jeden z moich ulubionych dodatków do zup w postaci kremu, zazwyczaj robię je na bieżąco podczas gotowania się zupki.
Lubię także przygotować je w większej ilości i przechowywać w słoiczku,
wykorzystuję je wtedy jako dodatek do sałatek.
Składniki:
kilka kromek czerstwego pieczywa razowego
2- 3 łyżki oliwy z oliwek
Pieczywo kroję w kostkę o grubości ok. 1 cm, przekładam do naczynia, skrapiam oliwą z oliwek i mieszam.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam na nią pieczywo i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 6 - 10 minut.
W między czasie mieszam grzanki, aby się nie przypaliły, tylko ładnie zrumieniły na złocisto.
Gotowe grzanki podaję do zupy w formie kremu lub do sałatek.
Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu do kilkunastu dni.