Chrupiące grzanki z chleba

Ewelina
05.09.2014 21:03
Chrupiące grzanki z chleba

Przepis

Chrupiące grzanki z chleba razowego

Domowe grzanki to jeden z moich ulubionych dodatków do zup w postaci kremu, zazwyczaj robię je na bieżąco podczas gotowania się zupki.

Lubię także przygotować je w większej ilości i przechowywać w słoiczku,

wykorzystuję je wtedy jako dodatek do sałatek.

Składniki:

kilka kromek czerstwego pieczywa razowego

2- 3 łyżki oliwy z oliwek

Pieczywo kroję w kostkę o grubości ok. 1 cm, przekładam do naczynia, skrapiam oliwą z oliwek i mieszam.

Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam na nią pieczywo i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 6 - 10 minut.

W między czasie mieszam grzanki, aby się nie przypaliły, tylko ładnie zrumieniły na złocisto.

Gotowe grzanki podaję do zupy w formie kremu lub do sałatek.

Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu do kilkunastu dni.