Biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną

Ciasta
25.11.2023 17:19
Biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną

Przepis na czekoladowy biszkopt do tortu

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-czekoladowy/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną - doskonałe połączenie

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 320 kcal
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przepis

Biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną to nie tylko doskonały deser na każdą okazję, ale także sposób na wykorzystanie składników, które zwykle mamy w swojej kuchni. Jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i łatwe, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi nam poświęcony mu czas. Biszkopt jest wilgotny, pachnący i ma doskonałą konsystencję, której udziela mu mąka ziemniaczana. Dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że smak ciasta jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Taki biszkopt to gwarancja sukcesu – zarówno na rodzinnych uroczystościach, jak i na spotkaniu ze znajomymi. Ciasto jest lekkie i delikatne, więc nawet po spożyciu dużej porcji, nie będziemy mieć poczucia ciężkości. Tak więc, jeżeli szukasz nietuzinkowego przepisu na biszkopt, ten zdecydowanie powinieneś wypróbować!

  • Rozpoczynamy od roztartego na małym ogniu gorzkiej czekolady. Później odstawiamy ją do przestygnięcia.
  • W następnej kolejności oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem do momentu, aż masa stanie się puszysta.
  • Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mąkę ziemniaczaną mieszając do połączenia składników.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie delikatnie łączymy je z ciastem.
  • Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu zostawiamy biszkopt do ostygnięcia i wyjmujemy go z formy. W razie potrzeby można go posypać cukrem pudrem.

Wypieki Beaty