Przepis na korzenny syrop z imbirem idealny do jesiennej herbaty
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://wypiekibeaty.com.pl/syrop-korzenny/
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Domowy, aromatyczny syrop korzenny - idealny dodatek do jesienno-zimowych napojów
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 5 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 64 kcal
- Węglowodany: 17 g
- Białko: 0 g
- Tłuszcz: 0 g
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 2 laski cynamonu
- 5 goździków
- 1 anis gwiazdkowy
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka startego imbiru
Przepis
Chcesz dodać troszkę dodatkowego smaku do swojej porannej kawy, ciepłego mleka czy grzanego wina? Co powiesz na domowy, aromatyczny syrop korzenny? Jest prosty do zrobienia, potrzebujesz tylko kilku składników, które prawdopodobnie masz w swojej spiżarni. Syrop korzenny to pyszny sposób na podkreślenie smaku wielu napojów i deserów. Dodaj go do swojej kawy latte, herbaty czy nawet ciasteczek. Jest tak samo smaczny, jak brzmi. Co więcej, jest to świetny prezent dla bliskich. Włożony do ładnej butelki, owinięty wstążką z etykietą o treści 'Ręcznie robiony syrop korzenny' sprawi, że prezent stanie się wyjątkowy.
- Połącz cukier z wodą w małym garnku. Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj pozostałe składniki: laski cynamonu, goździki, anis, startą gałkę muszkatołową i imbir. Zamieszaj, aby dokładnie połączyć składniki.
- Zmniejsz ogień do średniego/wolnego gotowania i gotuj przez 15-20 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
- Syrop jest gotowy, gdy nabierze lekko syropowej konsystencji. Nie gotuj go zbyt długo, aby nie stał się zbyt gęsty.
- Po ugotowaniu syropu, odstaw go do ostygnięcia. Po ostygnięciu przecedź go przez sitko, aby pozbyć się przypraw. Przechowuj syrop w szczelnym słoiku lub butelce.