Zobacz 20 przepisów na ciasta bez jajek i zainspiruj się! To zbiór pomysłów, które zachwycają fanów bloga. Jeśli szukasz przepisu na ciasto bez jajek, to świetnie trafiłeś! Mam dla Ciebie zestawienie najlepszych pomysłów. Na pewno znajdziesz wśród nich coś dla siebie – są tu ciasta z kremem, ciasta z owocami, ciasta bez pieczenia i wiele innych. Poniżej znajdziesz 20 przepisów na ciasta bez jajek, a wśród nich: sernik z kaszy jaglanej z kokosem, cytrynowa tarta, szarlotka w wersji bez pieczenia, ciasto z owocami i kruszonką, ciasto Delicja bez jajek, drożdżowe ciasto z bakaliami. Zobacz również przepisy na szybkie kolacje na …
🍴 Bezpieczne dla alergików: Ciasto bez jajek
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 36g
- Białko: 4g
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- krem wegański i owoce do dekoracji
Przepis
Dla niektórych osób początkowy etap przygotowania ciasta może być mało obiecujący. Nie posiadając standardowego składnika, jakim są jajka, mogą mieć wątpliwości co do smaku i konsystencji końcowego produktu. Jednak ten przepis na ciasto bez jajek zaskoczy wszystkich swoim smakiem i miękkim środkiem. Oprócz tego, jest to świetne rozwiązanie dla osób, które mają alergie pokarmowe lub nietolerancje. Bezpieczeństwo połączone ze smakiem - co może być lepsze? Oto przepis na pyszne, bezpieczne dla alergików ciasto bez jajek, które można przygotować w domu w mniej niż godzinę. Z pewnością zaskoczy cię swoją prostotą i końcowym efektem, który przypomina tradycyjne, miękkie ciasto. Znakomite dla wegan, bezzglutenowców i wszystkich, którzy szukają alternatyw dla tradycyjnych deserów. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i odkrycia nowych smaków.
- Podgrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia formę o średnicy 20 cm.
- W misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Dodajemy ciepłe mleko roślinne, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, aż ciasto będzie dobrze wyrośnięte i przybierze złoty kolor.
- Po upieczeniu ciasta pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie dekorujemy go kremem wegańskim i owocami.