Mini serniczki inspirowane batonami Lion. Zobacz przepis na deser w słoiczkach wymienionych w rankingu naczyń francuskiego producenta La Rochere. Deserowe słoiczki marki La Rochere znajdziecie w sklepie e-kuchcikowo.pl, w którym obecnie trwa promocja -10% na cały asortyment z kodem 10353 (przy zakupach za min. 79 zł). Te deserki Lion są połączeniem kilku smaków – przede wszystkim jest to twaróg, a także kajmak, kakao, czekolada i herbatniki. Całość tworzy pyszne mini serniczki, które możesz potraktować zarówno jako deser, ale także jako posiłek. Z czego składa się ten deser LION? Deserek składa się z kilku warstw – są to: pokruszone herbatniki twarogowy …
🍴 Mini serniczki w słoiczkach: szybkie, proste i niesamowicie smaczne
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 27g
- Białko: 6g
Składniki
- 200g sera mascarpone
- 200g twarogu trzykrotnie mielonego
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 200g herbatników
- 50g masła
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
Przepis
Mini serniczki w słoiczkach to doskonałe rozwiązanie na szybki, ale efektowny deser. Proste w przygotowaniu, zachwycają kremową konsystencją, subtelnym smakiem i oryginalną formą podania. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt końcowy - wiele razy lepszy od oczekiwań.
- Rozpoczynamy od przygotowania spodu do naszych serniczków. Herbatniki umieszczamy w woreczku i rozgniatamy na konsystencję piasku. Następnie łączymy je z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy.
- Każdy ze słoiczków napełniamy przygotowanym spodem - około 1 łyżki na słoik. Dociskamy dno łyżką, aby stworzyć solidną i równą warstwę.
- Teraz czas na przygotowanie masy serowej. W dużej misce łączymy sery, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Miksujemy na gładką masę.
- Serową masę rozkładamy równomiernie pomiędzy słoiki, wypełniając je do ¾ wysokości. Na wierzch każdego słoiczka dodajemy po łyżeczce dżemu truskawkowego.
- Słoiczki wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe serniczki przechowujemy w lodówce.