mini serniczki w słoiczkach

Monika
Desery
03.08.2023 10:55
mini serniczki w słoiczkach

Mini serniczki inspirowane batonami Lion. Zobacz przepis na deser w słoiczkach wymienionych w rankingu naczyń francuskiego producenta La Rochere. Deserowe słoiczki marki La Rochere znajdziecie w sklepie e-kuchcikowo.pl, w którym obecnie trwa promocja -10% na cały asortyment z kodem 10353 (przy zakupach za min. 79 zł). Te deserki Lion są połączeniem kilku smaków – przede wszystkim jest to twaróg, a także kajmak, kakao, czekolada i herbatniki. Całość tworzy pyszne mini serniczki, które możesz potraktować zarówno jako deser, ale także jako posiłek. Z czego składa się ten deser LION? Deserek składa się z kilku warstw – są to: pokruszone herbatniki twarogowy …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/deser-lion-mini-serniczki-w-sloiczkach/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Mini serniczki w słoiczkach: szybkie, proste i niesamowicie smaczne

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 280
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 27g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 200g sera mascarpone
  • 200g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 200g herbatników
  • 50g masła
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego

Przepis

Mini serniczki w słoiczkach to doskonałe rozwiązanie na szybki, ale efektowny deser. Proste w przygotowaniu, zachwycają kremową konsystencją, subtelnym smakiem i oryginalną formą podania. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt końcowy - wiele razy lepszy od oczekiwań.

  • Rozpoczynamy od przygotowania spodu do naszych serniczków. Herbatniki umieszczamy w woreczku i rozgniatamy na konsystencję piasku. Następnie łączymy je z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy.
  • Każdy ze słoiczków napełniamy przygotowanym spodem - około 1 łyżki na słoik. Dociskamy dno łyżką, aby stworzyć solidną i równą warstwę.
  • Teraz czas na przygotowanie masy serowej. W dużej misce łączymy sery, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Miksujemy na gładką masę.
  • Serową masę rozkładamy równomiernie pomiędzy słoiki, wypełniając je do ¾ wysokości. Na wierzch każdego słoiczka dodajemy po łyżeczce dżemu truskawkowego.
  • Słoiczki wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe serniczki przechowujemy w lodówce.