Kotlet chiński w kapuście Znudziły mi się tradycyjne gołąbki, postanowiłam zmienić farsz, a że lubię dania chińskie, powstał nowy farsz, nowe pyszne danie. 12 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki na farsz: • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 100 g makaronu chińskiego • 1 opakowanie warzyw chińskich mrożonych • 1 całe jajko • 100 g grzybów Mun • 2 łyżki sosu sojowego jasnego • Sól • 1 łyżeczka papryki słodkiej Składniki na sos: • 100 g soku z ananasa • 1 szk. wody • 3 łyżki ketchupu pikantnego • 3 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 łyżka cukru • ½ łyżeczki papryki ostrej • Sól • Pieprz • 2 łyżki sosu sojowego jasnego • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Składniki pozostałe: • 1 główka kapusty włoskiej • 1 łyżka Vegety Sposób przygotowania: 1. Makaron chiński zalewamy wodą, moczymy około 5 minut, odlewamy wodę, drobno kroimy. Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą, moczymy 30 minut, odlewamy wodę, drobno kroimy. Kapustę obgotowujemy, warzywa chińskie przelewamy gorącą wodą, drobno kroimy. 2. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy grzyby Mun, makaron chiński, warzywa chińskie, wsypujemy, sól, paprykę ostrą, wlewamy sos sojowy, wbijamy jajko i wyrabiamy masę mięsną. 3. Na każdym liściu kapusty układamy na środku farsz mięsny, liście zwijamy w roladki. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą. Posypujemy Vegetą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. 4. Po upieczeniu odlewamy sos z pieczenia. 5. Wszystkie składniki na sos, oprócz skrobi wlewamy do rondelka, gotujemy 10 minut. Skrobię rozrabiamy w małej ilości wody, zagęszczamy sos, chwilkę gotujemy. Sosem polewamy mięso w kapuście. 6. Gotowe. Smacznego.