Przepis
Składniki:
1 kg schabu,
4 dorodne antonówki
250 gram szalotek,
250 wędzonego boczku,
garść rodzynek
8-10 kapsułek kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu)
0,5 litra cydru lubelskiego (dostępny w butelkach litrowych albo 3 x 330 ml),
Dodatkowo:
mąka do oprószenia,
olej do smażenia,
sól, pieprz
świeży tymianek.
Schab kroimy na 8-10 kotletów, które rozbijamy, solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Kotlery smażymy na małej ilości oleju na rumiano. Kotlety zdejmujemy z patelni i odkładamy a na tym samym tłuszczy podsmażamy boczek. Boczek odkładamy, a na tej samej patelni smażymy przez 2-3 minuty pokrojone w plasterki szalotki dodając ewentualnie odrobinę oleju. Następnie szalotki dusimy pod przykryciem, dodajemy rodzynki, przyprawiamy kardamonem, po chwili dodajemy pokrojone w plasterki (a wcześniej obrane ze skórki) antonówki. Dusimy przez kolejne 3 minuty na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy podsmażony boczek. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a na dno wykładamy podduszone jabłka podduszone z szalotkami i boczkiem (około połowę), a na to układamy schab. Wszystko przykrywamy resztą jabłek i zalewamy cydrem. Reszta cydru dla kucharza :) Piec przez około 80 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem). Po wyjęciu z pieca udekorować świeżym tymiankiem.