Schab pieczony w antonówkach i cydrze

Krzysztof
26.08.2014 6:51
Schab pieczony w antonówkach i cydrze

Przepis

Składniki:

1 kg schabu,

4 dorodne antonówki

250 gram szalotek,

250 wędzonego boczku,

garść rodzynek

8-10 kapsułek kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu)

0,5 litra cydru lubelskiego (dostępny w butelkach litrowych albo 3 x 330 ml),

Dodatkowo:

mąka do oprószenia,

olej do smażenia,

sól, pieprz

świeży tymianek.

Schab kroimy na 8-10 kotletów, które rozbijamy, solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Kotlery smażymy na małej ilości oleju na rumiano. Kotlety zdejmujemy z patelni i odkładamy a na tym samym tłuszczy podsmażamy boczek. Boczek odkładamy, a na tej samej patelni smażymy przez 2-3 minuty pokrojone w plasterki szalotki dodając ewentualnie odrobinę oleju. Następnie szalotki dusimy pod przykryciem, dodajemy rodzynki, przyprawiamy kardamonem, po chwili dodajemy pokrojone w plasterki (a wcześniej obrane ze skórki) antonówki. Dusimy przez kolejne 3 minuty na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy podsmażony boczek. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a na dno wykładamy podduszone jabłka podduszone z szalotkami i boczkiem (około połowę), a na to układamy schab. Wszystko przykrywamy resztą jabłek i zalewamy cydrem. Reszta cydru dla kucharza :) Piec przez około 80 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem). Po wyjęciu z pieca udekorować świeżym tymiankiem.