And perfect for this time of the year. INGREDIENTS (4 portions): - 10 small new potatoes - 200g french green beans (or more yellow ) - 200g french yellow green beans - 15 cherry tomatoes - 1/2 red onion - 15 green olives - 15 black olives - 3 tbsp capers - 1 pack of smoked tofu or regular tofu - 1/2 bunch of fresh parsley - 1 handful fresh basil leaves - mixed lettuce leaves (optional) DRESSING: - 2 tbsp balsamic vinegar - 1 pressed garlic clove - 3 tsp french mustard - 2 tbsp extra virgin olive oil - 1/2 tbsp agave syrup - pinch of salt and pepper PREPARATION: Wash and scrub the potatoes, and wash the rest of the vegetables. Cut of the tops from french beans and cook them in a steamer, along with potatoes (cook the beans for a bout 20 minutes, and potatoes for 30-40 minutes). SKŁADNIKI (4 porcje): - 10 małych młodych ziemniaków - 200g zielonej fasolki szparagowej (lub więcej żółtej) - 200g żółtej fasolki szparagowej - 15 pomidorków koktajlowych - 1/2 czerwonej cebuli - 15 zielonych oliwek - 15 czarnych oliwek - 3 łyżki kaparów - 1 kostka wędzonego tofu - świeża pietruszka (1/2 pęczka) - świeża bazylia (garść listków) - mix sałat (opcjonalnie, do podania) DRESSING: - 2 łyżki octu balsamicznego - 1 ząbek czosnku, wyciśnięty - 3 łyżeczki musztardy francuskiej - 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin - 1/2 łyżki syropu słodzącego - szczypta soli i pieprzu PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki szorujemy (jeśli trzeba), resztę warzyw dokładnie myjemy. Tomatoes cut in half, tofu cut into cubes, chopped onion and chopped parsley, olives, capers and basil leaves. When the potatoes and beans are cooked and cooled down, cut them in half and add to the rest. Then, in a small jar, combine the ingredients for the dressing, seal it and shake it well. Pour the dressing all over the salad just before serving. Cut of the tops from french beans and cook them in a steamer, along with potatoes (cook the beans for a bout 20 minutes, and potatoes for 30-40 minutes). French Nicoise Salad, which is based on cooked potatoes and french green beans, traditionally served with tuna and egg, which I replaced with smoked tofu, but even without it the salad tastes great. Pomidorki przekrojone na pół, posiekaną cebulę, tofu pokrojone w kostkę, posiekaną pietruszkę, a resztę w całości (oliwki, kapary, liście bazylii) Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i razem z ziemniakami gotujemy na parze (ziemniaki ok. 30-40 minut, fasolkę ok. 20 minut). Sałatkę w misce polewamy dressingiem, bezpośrednio przed podaniem, jeśli trzeba dodajemy również więcej soli i pieprzu. Na talerzach możemy również ułożyć garść zmiksowanych sałat a na nich przygotowaną sałatkę. Jeśli go nie mamy, gotujemy je osobno w 2 małych garnkach. Gdy ziemniaki i fasolka są już ugotowane i ostudzone, kroimy je i dodajemy do reszty. Gdy ziemniaki i fasolka są już ugotowane i ostudzone, kroimy je i dodajemy do reszty.