Składniki: 1 kg twarogu tłustego 8 dużych jajek 1 czubata szklanka cukru (moja szklanka 240 ml.) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 100 g. masła Sernik wiedeński to sernik przygotowany bez spodu, z dużą ilością jajek i z dobrej jakości twarogu. Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 60 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Najpierw wyłożyć spód dociskając obręczą, a następnie wyciąć jeden długi pasek, lub dwa krótsze i wyłożyć boki. Do zmielonego twarogu dodać obie mąki, ekstrakt waniliowy i masło. Mój ulubiony Sernik wiedeński można posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię z polewą czekoladową. Masę jajeczną dodać do masy serowej w kilku partiach, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia składników. Tortownicę (miałam 25 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Zrobiłam szersze paski żeby wystawały ponad tortownicę, na wszelki wypadek gdyby sernik za bardzo wyrósł podczas pieczenia.