PRZETWORY - Sałatka szwedzka (ogórki, marchewka, cebula)

przepis
PRZETWORY - Sałatka szwedzka (ogórki, marchewka, cebula)
25Sie
Przepis

Składniki:

2 kg ogórków

0,5 kg marchewki

0,5 kg cebuli

2 łyżki soli

4 ziela angielskie

1 łyżka ziarnek gorczycy

Zalewa:

3 szklanki wody

1,5 szklanki cukru

1,5 szklanki octu 10%

2 ząbki czosnku

2 listki laurowe

Ogórki umyj i zetrzyj na tarce jak na mizerię, marchewkę obierz i również zetrzyj na cienkie plastry. Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w plastry. Całość zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odlej wodę i zapakuj sałatkę do przygotowanych słoików (około 2/3 pojemności słoika), do każdego dodaj kilka ziaren gorczycy i ziele angielskie.

Składniki na zalewę zagotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru, i gorącą zalej słoje. Zakręć i pasteryzuj około 10-15 minut.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ