Kurczak o smaku chińskim z kulkami

Beata
Obiad
08.02.2023 8:52
Kurczak o smaku chińskim z kulkami

Kurczak o smaku chińskim z kulkami Szukasz nowych pomysłów na danie obiadowe, lubisz eksperymentować? Mam dla Ciebie przepis, koniecznie musisz wypróbować. 8 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na kulki ryżowe: • 200 g ryżu w torebkach • 1 pęczek szczypiorku • 1 całe jajko • 1 łyżka oliwy z oliwek • Sól • Bułka tarta do panierki • Olej do smażenia Składniki na danie chińskie: • 1 podwójny filet kurczaka • 1 papryka czerwona • 1 papryka zielona • 1 papryka żółta • 100 g grzybów MUN • 1 opakowanie fix do potraw chińskich • Szczypta chili • Sól Sposób przygotowania kulek ryżowych: 1. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu wyjmuję z torebek przekładam do miski, wbijam jajko, wlewam oliwę, dodaję drobno posiekany szczypiorek i mieszam. Z masy ryżowej formuję małe kuleczki, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju. Sposób przygotowania dania chińskiego: 1. Mięso kroję w paski, solę, smażę na rozgrzanym oleju. 2. Grzyby Mun zalewam gorącą wodę, moczę około 30 minut, następnie kroję w paski, dodaję do mięsa. 3. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w paski, również dodaję do mięsa. Podlewam jedną szklanką wody i gotuje około 15 minut. 4. Na koniec fix rozrabiam w połowie szklanki wody, wlewam do mięsa, wsypuję chili i gotuję 5 minut. 5. Danie gotowe, podaję z kulkami ryżowymi. 6. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/02/kurczak-o-smaku-chinskim-z-kulkami.html