Składniki: 1 kostka masła 200 g. 1 szklanka cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku suchego Polewa: 30 g. śmietanki 30 % 50 g. czekolady mlecznej Wykonanie: Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem. Lubię ten strzelający między zębami mak :) Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować, lub tak jak ja polać polewą czekoladową. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.