Krupnik szwajcarski Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz idealnie rozgrzewa. 50 minut czas przygotowania 7 porcji Składniki: • 100 g pora • 100 g selera • 100 g szynki szwajcarskiej • 80 g cebuli • 60 g marchwi • 30 g masła • 80 g kaszy jęczmiennej perłowej • 900 ml wody • 2 kostki bulionu warzywnego • 1 łyżeczka soli • ¼ łyżeczki pieprzu • 100 g śmietany 30% Sposób przygotowania: 1. Pora kroję na mniejsze kawałki, selera, marchew obieram, kroję na małe kawałki, szynkę kroję na drobne paski. Wszystko przekładam do naczynia blendującego i blenduję dwie minuty. 2. W garnku rozpuszczam masło, dodaję warzywa z szynką, kostki warzywne, wsypuję kaszę jęczmienną, sól, pieprz, wlewam wodę i gotuję 30 minut. 3. Po 30 minutach gotowania wlewam śmietanę, dwie minuty gotuję. 4. Zupa gotowa. 5. Smacznego.