Rogaliki połfrancuskie, listkowe z dżemem

Kasia
Desery
20.01.2023 15:16
Rogaliki połfrancuskie, listkowe z dżemem

Pyszne, mało słodkie, smakują trochę jak z ciasta francuskiego, zrobione z warstw drożdżowego ciasta przesmarowanych masłem. W cieście jest tylko 1 łyżka cukru + cukier którym posypałam wierzch. Jeśli wolicie bardziej słodkie możecie dodać do ciasta 2 łyżki cukru lub np. posypać cukrem pudrem. Ale takich mniej słodkich można zjeść więcej.... są na prawdę zupełnie inne w smaku, polecam.... Składniki: 600 g mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 120g g masła 300 ml mleka 2 jajka+ jedno jajko do posmarowania 1 łyżka cukru +trochę do posypania po wierzchu dowolny dżem lub nutella Przygotowanie: Drożdże mieszamy z łyżką cukru i zostawiamy na 1 minutę. Do miski robota wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka i drożdże z cukrem(po 1 minucie jak je zamieszacie zrobią się płynne i tanie dodajcie do pozostałych składników). Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie posypujemy po wierzchu odrobinę mąką i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2023/01/rogaliki-pofrancuskie-listkowe-z-dzemem.html