Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej 50 g. cukru pudru 100 g. masła 1 jajko Jabłka: 1 kg. jabłek (waga przed obraniem) 4 łyżki wody 3 łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek) 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 2 garście orzechów włoskich Kruszonka: 50 g. masła 70 g. mąki pszennej 50 g. cukru Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła. Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka. Na podpieczone ciasto wyłożyć usmażone jabłka. Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Na jabłka wyłożyć orzechy i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut. Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie ją jeszcze szybciej. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy, wykleić spód i brzegi.