Makowiec Tropikalny Prosty sposób pyszny makowiec, który jest długo świeży i wilgotny, a to wszystko przez jeden czarodziejski składnik jabłka. Forma 24 cmx 24 cm 15 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: • 400 g maku niemielonego • 2 szk. mleka • 150 g orzechów włoskich tropikalnych • 200 g kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 g masła • 200 g cukru pudru • 8 jajek • 1 olejek waniliowy • 4 szt. jabłek • 80 g czekolady gorzkiej • 3 łyżki śmietany 30% • 100 g rodzynek Sposób przygotowania: 1. Mak wsypuję do miski, zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na godzinę, Po tym czasie odciskam nadmiar mleka a mak mielę w maszynką. 2. 100 g pokruszonych orzechów wsypuję do miski, dodaję kaszę manną oraz proszek do pieczenia, mieszam. 3. Masło miksuję razem z cukrem pudrem, dodając stopniowo żółtka, olej waniliowy, zmielony mak. 4. Następnie cały czas miksując dodaję mieszankę z kaszy manny. 5. Jabłka myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Białka jajek ubijam na sztywno mikserem. Jabłka, ubite białka, rodzynki, dodaję do masy makowej, mieszając delikatnie łyżką. 6. Ciasto przekładam do formy natłuszczonej masłem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. 7. Czekoladę, śmietanę przekładam do rondelka, rozpuszczam. Polewą smaruję wierzch upieczonego ciasta i posypuję orzechami. 8. Ciasto gotowe. 9. Smacznego.