Zapiekanka z ryżem i kurczakiem Ulubiona zapiekanka dzieci, którą przygotujesz szybko i prosto. Możesz przygotować wcześniej a później wystarczy tylko rozgrzać. 30 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki: • 1 podwójny filet kurczaka • 3 torebki ryżu • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 200 g pieczarek • 1 papryka czerwona • 5 ogórków konserwowych • 280 g kukurydzy konserwowej • 4 łyżki ketchupu pikantnego • 4 łyżki majonezu • 10 dag sera żółtego • Olej do smażenia • 1 łyżka przyprawy Gyros • Sól • Pieprz Sposób przygotowania: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. 2. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą Gyros, smażę na rozgrzanym oleju. 3. Czosnek, cebulę obieram, smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Do warzyw dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paseczki, ogórki pokrojone w pół plasterki, odlaną z zalewy kukurydzę. Doprawiam pieprzem oraz solą. 4. Majonez mieszam razem z ketchupem. 5. Na dnie naczynia żaroodpornego układam ryż, smaruję sosem z majonezu oraz ketchupu. 6. Warzywa łączę z mięsem i układam na sosie. 7. Ponowienie smaruje pozostałym sosem, a wierzch posypuje serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. 8. Zapiekankę zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C. 9. Danie gotowe. 10. Smacznego.