Świąteczna rolada biszkoptowa z Piemontu

Magda
Boże Narodzenie
23.12.2022 4:20
Świąteczna rolada biszkoptowa z Piemontu

Na ostatni przepis przed świętami wybrałam roladę biszkoptową, świąteczny deser typowy dla włoskiego Piemontu – „Ceppo di Natale”, we Francji nazywany „Bȗche de Noël”, symbol szczęścia i pomyślności. Ciasto przypomina pień drzewa pokryty korą, którą jest krem czekoladowy. Słoje drzewa to nic innego niż rolada z ciasta biszkoptowego przełożona kremem z kasztanów jadalnych, który można zastąpić według uznania np. kremem mascarpone, kremem cukierniczym, konfiturą lub kremem czekoladowym. Nazwa i kształt ciasta nawiązuje do starożytnego zwyczaju rozpowszechnionego w całej Europie od późnych lat czterdziestych XX wieku. W noc Bożego Narodzenia głowa rodziny wrzucała do kominka dość duży pień drzewa, który bez …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/swiateczna-rolada-biszkoptowa/