Chleb pszenny z maślanką

Beata
Dania mączne
14.12.2022 7:18
Chleb pszenny z maślanką

Chleb pszenny z maślanką Idealne Święta, jak za dawnych lat są z domowym pieczonym chlebem, czasami warto wrócić do dawnych tradycji. Czas przygotowania 30 minut Forma do pieczenia 13 cm x 25 cm Składniki: • 4 szk. mąki pszennej typ. 650 • 3 łyżeczki soli • ½ szk. wody letniej • 150 g aktywnego zakwasu żytniego • 300 g maślanki Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, maślankę, dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut. 3. Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. 4. Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C. 5. Po upieczeniu studzę, chleb gotowy. 6. Smacznego

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2022/12/chleb-pszenny-z-maslanka.html