11 Listopada: ugotuj Zupę Ułańską - Ulubione danie Marszałka Piłsudskiego!

Justyna
Przepisy
10.11.2022 15:55
11 Listopada: ugotuj Zupę Ułańską - Ulubione danie Marszałka Piłsudskiego!

11 listopada zbliża się wielkimi krokami. W ten szczególny dla naszego kraju dzień warto uczcić pamięć człowieka, któremu zawdzięczamy niepodległość. Można to zrobić na przykład przygotowując danie chętnie jadane przez Piłsudskiego.

Nie tylko rogale na 11 listopada

Co roku w okresie około 11 listopada Polacy zjadają nawet około miliona sztuk rogali świętomarcińskich. Tradycja ich wypieku pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii wezwaniem tego świętego zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy. Bogatsi poznaniacy kupowali te smakołyki, a biedni otrzymywali je za darmo.

Zdjęcie 11 Listopada: ugotuj Zupę Ułańską - Ulubione danie Marszałka Piłsudskiego! #1

Rogale świętomarcińskie to jednak nie jedyne przysmaki jakimi możemy zachwycać się przy okazji 11 listopada. Dla odmiany tego dnia możemy również przygotować coś z jadłospisu polskiego bohatera, marszałka Józefa Piłsudskiego.

Hit 20-lecia międzywojennego

Z przekazów wynika, że marszałek Piłsudski lubił zjeść konkretnie. Nie przepadał za warzywami i owocami, za to uwielbiał mięsa, pieczenie i pożywne zupy.

To właśnie w czasach 20-lecia międzywojennego dużą popularnością cieszyła się polewka ułańska - pyszna zupa z jajkiem i suszonymi grzybami. Jej główna zaleta to fakt, że stanowi pożywne i rozgrzewające danie.

Przepis na polewkę ułańską

Potrzebne składniki:

  • 1.5 l wywaru wołowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 3 kromki chleba razowego
  • 20 g rodzynków
  • 1 duża cebula
  • 30 g masła
  • Kieliszek czerwonego wina
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  • Grzyby umyj, namocz i ugotuj.
  • Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle.
  • Na patelnię dodaj pokrojony w kostkę chleb, wszystko smaż przez chwilę, aż się zarumieni.
  • Cebulę i chleb przełóż do garnka i zalej rosołem.
  • Dodaj grzyby i rodzynki. Wszystko podgotuj.
  • Dodaj wino, podgotuj na małym ogniu.
  • Dopraw do smaku.
  • Zupę podawaj z przekrojonym na pół jajkiem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!