Kotlety mielone na kołderce ziemniaczanej Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, oto przepis dla Ciebie. Danie przygotowane na kołderce ziemniaczanej, proste w przygotowaniu szczególnie dla osób zapracowanych. 13 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na mielone: • 1 kg mięsa mielonego • 1 całe jajko • 1 cebula • 1 łyżka przyprawy Gyros • 2 łyżki bulki tartej • 2 łyżki śmietany 12% • Sól Składniki na masę ziemniaczaną: • 5 szt. dużych ziemniaków • 2szt. marchewki • 2 szt. cebuli • 40 g masła • Pieprz • Sól Składniki dodatkowe: • 560 g passaty • 3 łyżki ketchupu pikantnego • Szczypta chili • 100 g sera żółtego Sposób przygotowania kotletów: 1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, przyprawę Gyros, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, następnie smażę na rozgrzanym oleju. 2. Pod koniec smażenia podlewam passatą, dodaję ketchup, chili, gotuję do chwili zagotowania. Sposób przygotowania masy ziemniaczanej: 1. Ziemniaki, marchewki obieram, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję. Po ugotowaniu odlewam wodę, dodaję masło, pieprz, ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. 2. Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju, po usmażeniu łączę z ziemniakami. Układanie warstw: 1. Masę ziemniaczaną układam na dnie naczynia żaroodpornego. 2. Na ziemniakach układam kotlety mielone z sosem i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. 3. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C. 4. Gotowe. 5. Smacznego.