Słodkie żeberka Lubisz dania obiadowe na słodko oto przepis dla Ciebie. Żeberka pieczone w pysznej marynacie, prosty, szybki sposób przygotowania. Spróbuj przekonaj się Sam/a. 10 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 1 szk. ketchupu pikantnego • ½ szk. powideł śliwkowych • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • 5 szt. cebul • 1/ 2 łyżeczki papryki ostrej • Sól Sposób przygotowania: 1. Żeberka myję, osuszam, kroję na mniejsze porcje. 2. Do miski wlewam ketchup, sos sojowy, dodaję powidła, wsypuję sól oraz paprykę ostrą. Dokładnie mieszam. 3. Sos łączę z mięsem, połowę żeberek układam na dnie naczynia żaroodpornego. 4. Cebule obieram, kroję w krążki, układam na mięsie. 5. Na cebuli układam pozostałe żeberka i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C. 6. Gotowe, podaję z ziemniakami i surówką. 7. Smacznego.