Tarta z jagodami i serkiem mascarpone

Krzysztof
Przepisy
22.08.2014 6:24
Tarta z jagodami i serkiem mascarpone

Przepis

Składniki na ciasto:

- 260 gram mąki

- 150 gram margaryny

- 1 jajko

- łyżka jogurtu naturalnego

- 1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na masę:

- opakowanie serka mascarpone (250 gram)

- 250 gram śmietanki 30%

- pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo: jagody lub borówki, starta skórka cytryny

Z podanych składników ugnieść ciasto i włożyć na 10-15 min do zamrażalki lub 30 min do lodówki. Zmrożone ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Formę przykryć folią aluminiową i wysypać np. fasolę, żeby odciążyć ciasto w czasie pieczenia. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, lub zmiksować na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć do formy z ciastem. Na wierzch wyłożyć jagody/borówki. Posypać startą skórką cytryny i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną