Polędwiczki z podgrzybkami Delikatne polędwiczki pachnące lasem w aromatycznym sosie grzybowym, możemy przygotować na niedzielny obiad, nadchodzące święta. 7 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: • 3 polędwiczki wieprzowe • 80 g cebuli • 20 g oleju • 500 g podgrzybków ugotowanych • 370 g wody • 1 kostka rosołowa • 2 łyżki sosu sojowego jasnego • 20 g mąki pszennej • 40 g śmietany 30% • Szczypta pieprzu • Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso posypujesz pieprzem, solą, układasz w rękawie do pieczenia i pieczesz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. 2. Cebulę obierasz, drobno kroisz, smażysz na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajesz ugotowane grzyby, podlewasz wodą, wrzucasz kostkę rosołową, wlewa sos sojowy, doprawiasz pieprzem oraz solą i gotujesz 20 minut. 3. Sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, gotujesz do chwili zagotowania. 4. Polędwiczki po upieczeniu kroisz na mniejsze kawałki, polewasz sosem z grzybami. Danie podajesz z kopytkami, kluskami śląskimi. 5. Smacznego