Agusiowe smakołyki

Ciasta
15.10.2022 9:49
Agusiowe smakołyki

Składniki: 5 jajek 2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej (280g.) 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 300 g. masy kajmakowej 120 g. masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: masa kajmakowa która została w puszce 4-5 łyżek śmietanki 30 % Dodatkowo: tarte, lub drobno pokrojone orzechy Wykonanie: 300 g. masy kajmakowej przełożyć do rondelka, dodać masło i podgrzewać często mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Pozostałą masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając, do powstania jednolitej polewy. Do masy jajecznej wlewać powoli wystudzoną masę kajmakową z masłem. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać żółtka i sok z cytryny, ubić i wyłączyć mikser.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2022/10/babka-kajmakowa.html