Domowa drożdżówka z serem i śliwkami - maślana, niezwykle puszysta i delikatna w smaku. Idealna drożdżówka na jesienne podwieczorki. Serdecznie polecam! Rozczyn drożdżowy 100 ml mleka 20 g drożdży 10 g cukru Ciasto drożdżowe 400 g mąki pszennej 80 g masła 50 g cukru 100 ml mleka 2 jajka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli Dodatkowo 250 g ricotty lub serka śmietankowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 10-15 śliwek PRZYGOTOWANIE Rozczyn drożdżowy W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dokładnie mieszamy z cukrem. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Ciasto drożdżowe Masło rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem mleka, po rozpuszczeniu odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem. W środku robimy wgłębienie, …