Przekładaniec (bez jajek)

Karolina
Ciasta
29.08.2022 17:38
Przekładaniec (bez jajek)

Przekładaniec drożdżowy (bez jajek) pojawiał się w domu tylko na święta. Ciasto ma w składzie bardzo dużo orzechów, które wtedy, jeśli nie miało się babci na wsi z rosnącym w ogrodzie orzechem, należały o towarów luksusowych 🙂 Ciasto jest kruche z zewnątrz i miękkie wewnątrz, naprawdę smaczne. Można też wprowadzić nutkę dowolności w dodatkach. Orzechy można zastąpić migdałami, można też dobrać ulubiony dżem. Przekładaniec ma niewiele składników i przygotowuje się go łatwo i przyjemnie 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej (użyłam tortowej) 200 g masła 3 łyżki cukru 2 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/przekladaniec-bez-jajek/